Sayfalar

15 Nisan 2013 Pazartesi

'duru ZAMANLAR'


Bisiklet tutkusu ve doğa sever kişiliği ile tanınmakta olan Tanju Duru çok genç bir yaşta, 2008 yılının eylül ayının sonlarında tırmandığı Demirkazık Dağı'ndan inişi sırasında, Yıldızbaşı Akçay Geçidi'nde ayağının kayması sonucu yaklaşık 200 metrelik uçuruma yuvarlanarak yaşamını yitirmiştir. Yaşasaydı Türkiye'de müzik adına çok daha güzel şeyler yapabileceğine inandığım müzisyen, gitarist ve besteci. Bunu, üniversitede öğrenim gördüğü dönemlerde Ezginin Günlüğü grubu ile yaptığı çalışmalardan çok daha iyi anlayabiliyoruz .  Bilenler bilir Tanju Duru Ezginin Günlüğü grubunun kurucu üyelerindendir ve  besteleri, 1984 - 1990 arasında çıkan Ezginin Günlüğü albümlerde yer alır. 'aşk biter mi?' ve 'sen giderken' bunlardan sadece ikisi ve en güzelleri. 

2007 yılında çıkardığı 'duru ZAMANLAR' adlı albümü Tanju Duru'nun Ezginin Günlüğü döneminden sonra bestelediği şarkılar, çeşitli film ve belgesellere yaptığı müziklerden damıtılıp gelen bir albüm. Albümde yer alan ve benim de favorim olan 'raylar boyunca' adlı şarkı, sözleri Hakan Yılmaz'a (yine Ezginin Günlüğü'nden karşımıza çıkan bir isim), bestesi Tanju Duru'ya ait ve Kıvanç Someren'in sesi ile hayat  bulan bir şarkı. Albüm adından da anlaşılacağı üzere duru gibi bir albüm. 

Tanju Duru'nun doğayı nasıl bir tutkuyla sevdiğini kendi anlattıklarından okuyalım isterseniz. Güzellikler hızla yok olup giderken, kaliteli ve güzel işler yapan insanlara daha da ihtiyacımız var. Umarım gittiği yerde mutludur. Işıklar içinde uyusun....

"....başlıca esin kaynaklarımdan biri de doğa. Motosiklete atlayıp, dağbaşında, kimsenin olmadığı yerlerde doğanın seslerini dinlemek hayatta en sevdiğim şeydir. Denizi, dalmayı severim. su altındaki sesler imge gücünü geliştirir. Duyulan sesin ifadelendirmesi zordur. Dinginlik içinde zihni zorlar. Bu etkiler dolaylı olarak müziğime de yansıyor. Şimdilerde doğada kaydedilen sesleri müziğimde kullanmanın yollarını arıyorum. Akustik müzikten yana olmakla birlikte çalışmalarımda teknolojinin nimetlerinden de yararlanıyorum.  Akustik dokuyu zedelemeyecek şekilde elektronik efektler kullanıyorum...."

 



1 yorum: